Vulvodynian hoito Niiniloa-terapiassa

Vulvodyniaan sairastuneet, joita kohtaan työssäni kärsivät vaikeasta ja kroonisesta kipuongelmasta, jonka hoitoon he käyttävät paljon aikaa ja rahaa.

Vulvodynia on monimutkainen ja monisyinen vulvan ja lantion alueen kiputila. Merkittävin oire on yleensä polttava ja viiltävä kipu vulvassa tai muualla lantion alueella. Kipuoireet ovat kuormittavia ja vaikeuttavat normaalia elämää. Hoito on monimuotoista ja vaatii yleensä moniammatillisen otteen.

Kun sairastuu krooniseen kipuongelmaan, oma toimijuus vahvistuu, kun oppii enemmän omasta tilanteestaan ja tieto onkin ensimmäinen askel parantumisen tiellä. Tutkimustietoon ja kokemukseen pohjautuvaa asiallista tietoa voi löytää paljon netistäkin. Englanniksi on vulvodyniasta melko paljon tietoa fysioterapeuttisesta näkökulmasta kirjoitettuna esimerkiksi Pelvic Health and Rehabilitation Center. On myös olemassa vertaistukea tarjoavia kanavia (esim. Korento ry). Vertaistuki on tärkeää ja voi kannatella yksinäisyyden tunteiden ja ahdistuksen kanssa. Vertaistuki ei kuitenkaan korvaa vulvodyniaan perehtyneen ammattilaisen tarjoamaa hoitoa.

Asiantunteva gynekologi, sairaanhoitaja, fysioterapeutti, ja seksuaaliterapeutti voi olla sellainen ammattilainen, joka voi tukea sinua tilanteessasi. Omaan hoitoon saattaa lisäksi kuulua muitakin osaajia ja palveluntarjoajia.

Oman hoitotiimin koostaminen on yleensä sairastuneen vastuulla. Se kuinka löytää itselleen sopivan ammattilaisen, saati sitten hoitotiimin, omalta paikkakunnalta voi olla haastavaa. Lisäksi kaikki tämä yleensä maksaa. Vulvodyniaan sairastuminen tuleekin usein kalliiksi monella tapaa.

Hoitoa mahdollisimman kokonaisvaltaisesti

Niiniloa terapiapalvelut on oma yritykseni tarjota korteni kekoon vulvodynian hoidossa.

Olen Valviran rekisterissä ja Aluehallintoviraston rekisterissä itsenäisenä terveydenhoitoalan ammatinharjoittajana. Tarjoan lähes pelkästään vulvodyniaan sairastuneille suunnattua hoitoa. Olen kehittänyt pitkän vulvodyniakokemukseni avulla työskentelytavan, jossa pyrin vaikuttamaan vulvodyniaan liittyviin fyysisiin, psyykkisiin ja emotionaalisiin haasteisiin.

Vastaanotollani on käynyt toki myös muista intiimialueen kivuista kärsiviä. (mm. synnyttäneet, jonkinlaisen trauman läpikäyneet). Vastaanotolleni tulevat ovat usein jo saaneet diagnoosin ja ovat lääkärin hoidossa. Se ei kuitenkaan ole edellytys terapian aloittamiselle. Terapiaan voi tulla monissa eri vaiheissa ja tilanteissa. Joskus asiakas on käynyt, tai käy parhaillaan muunlaisessa terapiassa. Fysioterapia ja seksuaaliterapia on myös hyvä kombo. Mikään ei sulje toisiaan pois. Vulvodynia-potilaat voivat hyötyä monenlaisesta hoidosta ja erilaisista näkökulmista tilanteeseensa.

Hoitoprosessin yleinen kuvaus

Hoidossani pyrin vaikuttamaan sekä psyykkiseen että fyysiseen terveyteen, terapeuttista ja terveydenhoidollista osaamistani hyödyntäen. Pyrimme vaikuttamaan sekä sairauden taustalla oleviin syihin että kipuongelman seurauksiin monipuolisesti.

Hyödynnän vaihtelevasti monenlaisia terapeuttisia työkaluja eri terapiasuuntauksilta. Tarkoitus on löytää asiakkaalle yksilöllisesti sopiva lähestymistapa, keinot ja tehtävät.

Näihin kuuluu tietoisuuden vahvistaminen, tunteiden ja ajatusten tunnistaminen, pysähtyminen niiden äärelle ja niille tilan antaminen. Kipuongelmiin liittyy tyypillisesti katastrofiajattelua, ahdistusoireita ja oireisiin fiksoitumista. Terapiassa harjoitellaan uudenlaisia tapoja kohdata ja käsitellä kipua. Terapiassa opitaan tunnistamaan ja kohtaamaan omat "möröt" turvallisesti. Jotta tämä olisi mahdollista on tärkeää käydä läpi asiakkaan henkilökohtainen tarina, johon usein liittyy paljon salattua psyykkistä kipua, fyysisen kivun lisäksi.

Vulvodynian hoitoon kuuluu myös mahdollisen kumppanin osallistuminen. Paritapaamisen/ paritapaamisten tarkoituksena on parantaa kommunikaatiota, läheisyyttä, tunneilmaisua, ja antaa työkaluja ja voimavaroja kivun kanssa pärjäämiseen arjessa.

Hoitoon kuuluu aina myös toimivien käytännön keinojen löytäminen vulvodynian ja kivun hoitoon. Erilaiset fyysiset harjoitteet, jotka lisäävät kehotietoisuutta ja vähentävät kipua ovat tärkeä osa hoitoa. Nämä räätälöidään jokaiselle asiakkaalle sopivaksi, tilanteen ja tarpeiden mukaan. Käytän menetelmiä, joita on kehitetty kivun hoitoon ja joiden tehosta on vahvaa näyttöä.  

Suosittelen ja ohjaan asiakkaalle yksilöllisesti erilaisia harjoitteita, esim:

  • Manuaaliset hoitotekniikat: erilaiset hierontatekniikat, painelu sekä sormin ja apuvälinein tehtävät lantion alueen ja emättimen venytykset  

  • Mm. somaattiseen joogaan pohjautuvat harjoitukset, lantionpohjalihasten aktiivinen rentoutus-harjoittelu

  • Hengitystekniikat

  • EFT (emotional freedom technique) harjoitukset. (olen EFT koulutuksen käynyt, level 1 practioner)

  • TRE-stressinpurkuliikkeiden tuettu harjoittelu (Tension, Stress & Trauma Release Exercise)

  • Monipuolista itsehoidon ohjausta, tietoa, neuvoja ja vinkkejä

Tavoitteena on löytää jokaiselle toimivia kivunhallintakeinoja ja keinoja lievittää henkistä ja emotionaalista stressiä. Ahdistukseen, joka on niin usein vulvodynian seuralainen, auttaa usein jo se että saa puhua näistä mieltä kuormittavista asioista sellaisen kanssa, joka tietää mitä vulvodynia on ja miten se vaikuttaa elämään.

Tieto on hyvin tärkeä työkalu vulvodynian hoidossa. Pyrin jakamaan pitkään kokemukseeni perustuvaa osaamista vulvodyniasta. Lääketieteellistä tietoa ja osaamista ja kokemukseen (muut vulvodyniapotilaat) perustuvaa tietoa, ohjausta ja vinkkejä.

Tiedon lisääminen: tämän koin hyvin tärkeäksi. Kun sain enemmän tietoa, hahmottui oma ”tapaukseni”, jolloin neuvottomuus ja avuttomuus hälvenivät. Samalla koin saavani selviytymiskeinoja ja suunnan mistä hakea tarvittaessa lisää. Nyt tiedän mitä hakea ja mikä auttaa asiaan. Tämä on luonut ja mahdollistanut realistisen toiveikkaan suhtautumisen ja oloni on optimistinen tulevaisuuden suhteen.

Asiakaspalaute

Tietoisuustaitojen opettelu kulkee punaisena lankana koko hoitoprosessin läpi. Tunteiden, ajatusten ja kehon tiedostaminen läsnäolevalla tavalla. Tähän kuuluu sen tiedostaminen kuinka ajatukset ja tunteet vaikuttavat omaan hyvinvointiin, ja vahingollisten totuttujen toiminta- ja ajatusmallien muuttaminen.

Terapiassa pyritään löytämään lisää uusia voimavaroja täydempään ja mielekkäämpään elämään. Tärkeä osa tätä on, että oppii itsestään ja omasta seksuaalisuudestaan. Löytää keinoja seksuaalisuuden ilmaisuun ja oman nautinnon tutkimiseen ja vahvistamiseen.

Terapian aikana sain tukea henkiseen kasvuun ja naiseuteen tutustumiseeni. (...) Koin terapian voimaannuttavana ja lukkoja avaavana. (...) Sain apua oppiakseni tuntemaan seksuaalisen puolen itsestäni ja rohkeutta olla se mitä olen ja haluan olla.

Asiakaspalaute

Käytän tapaamisissa ja kotitehtävissä mm. erilaisia harjoituksia (sekä fyysisiä että muita), kirjoittamista, kuvia, kehollisia menetelmiä, mielikuvaharjoituksia jne.

Erilaiset harjoitteet (mukaan lukien kotiharjoitukset) ja näkökulmat, joilla terapiassa on käyty asiaa läpi, ovat olleet avartavia ja opettavaisia. Minusta on ollut hienoa, että olen kokenut, että voin heittäytyä avoimena tehtäviin ja toisaalta avautua terapeutille ja hän on puolestaan voinut avartaa minun katsantokantaani, ajatusmaailmaani ja näkemyksiäni.

Asiakaspalaute

Terapeuttina olen kyselevä, pohtiva, kiinnostunut, läsnäoleva ja lämmin. Yhdessä tekemällä, keskustellen ja pohtien saavutetaan toimiva yhteistyösuhde. Luottamuksen rakentaminen ja avoimuus on tärkeää hoidon onnistumisen kannalta.

Sitoudun jokaisen asiakkaan hoitoon ja toivon että myös asiakkaani sitoutuvat terapiaan. Tällöin on mahdollista saada hyviä tuloksia.

Olen äärettömän tyytyväinen että osasin ja uskalsin lähteä mukaan terapiaprosessiin. Terapian kautta koen paitsi oppineeni hallitsemaan VD:täni myös paljon keinoja yleisen elämänlaatuni kohentamiseen.

Asiakaspalaute

Tilanteesta ja tarpeista riippuen, suunnittelemme yleensä yhdessä asiakkaan kanssa hoito-ohjelman, jota hän ryhtyy toteuttamaan terapian aikana.

Fyysiset harjoitukset (lihasharjoitukset, rentoutusharjoitukset, hengitysharjoitukset) paransivat myös oman kehon tuntemusta sen lisäksi, että ovat myös väline/keino vaikuttaa kehoon ja sen tuntemuksiin.

Asiakaspalaute

Armollisuus ja myötätunto itseä kohtaan on hoidon ytimessä. Ikävien tunteiden ja ajatusten kohtaamista myötätunnolla ja ymmärryksellä opetellaan sinnikkäästi yhdessä. Terapiassa ei ole tarve olla täydellinen suorittaja. Liika vaativuus itseä kohtaan pyritään unohtamaan.

Jos lukiessasi heräsi ajatus, että saattaisit hyötyä tällaisesta hoidosta, ota ihmeessä yhteyttä!

Olet lämpimästi tervetullut kokeilemaan yhteistyötä.

Edellinen
Edellinen

Korento ry:n jäsenlehti Endorfiinin haastattelu

Seuraava
Seuraava

Mitä vulvodynia on?