Mihin sinä toivot muutosta?
Ansaitset parasta mahdollista hoitoa ainutlaatuisessa tilanteessasi.
Miksi seksuaaliterapiaan?
Terapiavastaanotolla käsittelen esim. kiintymyssuhdehaavoja, pari- ja ihmissuhdeongelmia, erilaisia elämänkriisejä, itsetuntemukseen ja itsetuntoon liittyviä ongelmia, koettua seksuaalista kaltoinkohtelua tai rajanylityksiä, haluun ja sen ilmaisuun liittyviä haasteita, erilaisia pelkoja, häpeää ja syyllisyyttä, minäkuvan, kehonkuvan ja kehosuhteen ongelmia, rajoittavan/häpäisevän seksuaalikasvatuksen vaikutuksia (esim. uskonyhteisössä).
Ongelmat seksuaalisen halun kokemisessa ja ilmaisemisessa, kiihottumisessa ja orgasmissa ovat tavallisia syitä tulla seksuaaliterapiaan. Seksuaalitoiminnan ongelma on voinut esiintyä pitkään tai se on voinut ilmaantua tietyssä elämänvaiheessa. Olennaista on, että sen koetaan henkilökohtaisesti vaikuttavan negatiivisesti omaan hyvinvointiin.
Taustalla olevat syyt ovat moniulotteisia. Tyypillistä on, että fyysiset, psyykkiset ja ihmissuhdeongelmat kietoutuvat toisiinsa.
Yksi tavallisin syy tulla seksuaaliterapeutin vastaanotolle on koettu haluttomuus. On hyvä oppia erottamaan milloin ”haluttomuus” on täysin normaali elämäntilanteeseen kuuluva vaihe, jota ei välttämättä tarvitse ryhtyä hoitamaan. Miten itse kukin määrittelee haluttomuuden? Miksi haluttomuus koetaan ongelmaksi? Onko se ongelma? Kenelle se on ongelma?
Häpeä on yksi monista syistä, jotka voivat estää halun syttymisen ja kiihottumisen. Myös kiire, stressi ja liikarutinoituminen voivat olla halun syntymisen ja kiihottumisen esteenä. Myös kivut, sairaudet, lääkitykset ja hormonaaliset tekijät ovat seksuaalitoimintoihin vaikuttavia asioita.
Parisuhteen monenlaiset ongelmat heijastuvat luonnollisesti myös seksiin.
Minäkuva, kehonkuva ja seksuaalisuus kulkevat käsi kädessä. Se, miten koemme kehomme, sekä henkisellä tasolla, että myös sen ulkoiset piirteet, vaikuttaa seksuaaliseen hyvinvointiin. Oman kehon vihaaminen tai vastenmielisyys ja vierauden kokemus, syystä tai toisesta, vaikeuttaa ymmärrettävästi seksuaalisuuden kehollista ilmaisua. Harrastaessamme seksiä voimme kokea itsemme hyvin haavoittuvaksi. Henkinen ja fyysinen hyvinvointimme on vahvasti sidoksissa kokemukseemme itsestämme, siihen miten näemme itsemme miltä meistä tuntuu kehossamme.
Seksuaalinen hyvinvoinnin keskiössä on hyvä seksuaalinen itsetuntemus ja itsetunto.
Seksuaalisen itsetuntemuksen lisääminen vaikuttaa positiivisesti haluun, kiihottumiseen ja orgasmiin. Tutustuessaan omaan seksuaalisuuteensa vahvistaa itseluottamusta ja avaa mahdollisuuden nautinnolliseen seksiin.
Kipuongelmien hoito seksuaaliterapiassa
Vastaanottotyössäni minulla on pitkä kokemus seksuaalisten kipuongelmien hoidosta. Olen erikoistunut vulvodyniaan. Terapiassa käsitellään myös kipuongelman vaikutuksia psyykkiseen hyvinvointiin, seksuaalisuuteen ja parisuhteeseen.
Seksuaalisen kivun ja yhdyntäkipujen taustalla voi olla myös esimerkiksi endometrioosi, jännitys, vaginismi, yhdyntäpelko, synnytys tai seksuaalinen väkivalta.
Erityisesti kroonisen kivun kokemukseen liittyy tyypillisesti katastrofiajattelua, ahdistusoireita ja ylivalppautta. Terapiassa harjoitellaan uudenlaisia tapoja kohdata ja käsitellä fyysistä ja emotionaalista kipua. Kun seksuaaliterapiassa hoidetaan kipuongelmia, kuten vulvodyniaa, tärkeä osa hoitoa on myös terveydenhoidollinen ohjaus. Se pitää sisällään konkreettisia ohjeita, vinkkejä ja apua hyvinvoinnin tai seksuaaliterveyden tukemiseksi.
Vastaanotolleni ovat erityisen tervetulleita kivun kanssa elävät ja heidän puolisonsa.
Seksuaaliterapiaan kumppanin kanssa
Vastaanotolleni voit tulla kumppanin tai kumppanien kanssa kun seksuaalisuuden alueella on ongelmia.
Ongelmia seksuaalisuuden alueella voivat aiheuttaa haluttomuus, halujen kohtaamattomuus, epäsuhtaiset seksihalut, etääntyminen toisesta, ratkaisemattomat konfliktit, luottamusongelmat, läheisyyden puute, kiintymyssuhdehaavat (sekä aiemmissa että nykyisessä suhteessa koetut), huono kommunikaatio seksuaalisista tarpeista ja mieltymyksistä, mieltymysten kohtaamattomuus. Pelkästään kiireinen elämä ja stressi voivat myös etäännyttää kumppanit toisistaan.
Haluttomuudesta, halujen epäsuhdasta sekä tarpeiden kohtaamattomuudesta johtuvat ristiriidat ovat kokemukseni mukaan pariskuntien tavallisimpia syitä tulla seksuaaliterapiaan. Ongelmana voi olla esimerkiksi halujen kohtaamattomuus, jossa taustalla on kumppanien erilainen syttyminen.
Olen huomannut työssäni, että seksuaalisuudesta ja seksiin liittyvistä asioista avoimesti keskusteleminen on yllättävän vähäistä monissa suhteissa. Intiimeistä asioista puhuminen vaatii sitä, että pystyy näyttäytymään toisen edessä alastomana ja haavoittuvana. Torjutuksi tai häväistyksi tulemisen pelko voi estää avoimen keskustelun. Jos on aiemmin tullut haavoitetuksi seksuaalisuuden alueella, voi olla erittäin vaikeaa asettua alttiiksi toisen edessä, vaikka rakastaisikin tätä.
Haluun ja seksiin liittyvistä asioista on vaikea keskustella, voi tuntua siltä että ei löydä siihen oikeita sanoja ja ilmaisuja, ja pelkää loukkaavansa toista. Seksistä puhuessa keskustelu voi loukattujen tunteiden vuoksi kääntyä riitelyksi.
Jos seksistä on tullut kumppaneille kipeiden tunteiden miinakenttä, voidaan tarvita ulkopuolisen osapuolen apua, jotta keskusteluyhteys saadaan avattua. Ulkopuolinen näkökulma tarjoaa yleensä uusia oivalluksia.
Seksuaaliterapeutin vastaanotto on parhaassa tapauksessa turvallinen paikka, jossa voidaan rakentaa luottamusta toiseen. Terapeuttina voin tukea paria avoimempaan ilmaisuun ja auttaa osapuolia vaikeidenkin asioiden jakamiseen, usein jo pelkkä ulkopuolisen henkilön läsnäolo auttaa luomaan objektiivisemman ja vastaanottavaisemman ilmapiirin.
Joskus mitään täydellistä ratkaisua ei ole olemassa, mutta tilanteen voi riittää rauhoittamaan avoin keskustelu aiheesta. Pariterapian tavoitteena voi olla opetella puhumaan vaikeista asioista, ilmaisemaan tarpeitaan ja tunteitaan, tutustua omaan ja toisen seksuaalisuuteen uudella tasolla.