Niiniloa

Terapia- ja hyvinvointipalvelut

+358 50 492 4154

Hei! Nimeni on Niini Leppänen.

Olen naisen seksuaaliseen hyvinvointiin erikoistunut seksuaaliterapeutti ja kätilö. Kokemukseni ja osaamiseni ytimessä on seksuaalisen kivun hoito. Työskentelen myös muunlaisen seksuaalisen kipuilun parissa. Olen monipuolisesti perehtynyt seksuaaliterveyden parantamiseen kokonaisvaltaisella otteella. Tärkeimpiä tavoitteitani jokaisen asiakkaan kohdalla on lisätä tyytyväisyyttä, hyvinvointia ja iloa.

Olet lämpimästi tervetullut vastaanotolle!

Missä ongelmissa autan?

kristina-tripkovic-nwWUBsW6ud4-unsplash.jpg

Olet lämpimästi tervetullut vastaanotolle esimerkiksi kipuun, raskauteen, synnytykseen, haluun, kiihottumiseen, orgasmiin, uskonnolliseen taustaan, kehonkuvaan, kehosuhteeseen ja parisuhteeseen liittyvissä ongelmissa. Kun sinua mietityttää jokin asia omassa seksuaalisuudessa, ota rohkeasti yhteyttä, niin voimme yhdessä katsoa voinko olla sinulle avuksi.

Kipu-ongelmat

Olen erikoistunut seksuaalisten kipuongelmien monipuoliseen hoitoon. Asiantuntijuuteni keskiössä on vulvodynia ja sen hoito. Hoitoni koostuu monipuolisesta patteristosta terapeuttisia ja terveydenhoidollisia menetelmiä, joilla vaikutetaan sekä kipuongelman taustalla oleviin, että sitä ylläpitäviin tekijöihin.

Terapiassa käsitellään myös ongelman vaikutuksia psyykkiseen hyvinvointiin, seksuaalisuuteen ja parisuhteeseen.

Seksuaalisen kivun ja yhdyntäkipujen taustalla voi olla myös esimerkiksi endometrioosi, jännitys, vaginismi, yhdyntäpelko, synnytys tai monet muut syyt. Lantion alueen moninaiset kiputilat ja niiden vaikutukset seksuaalisuuteen, sekä psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin on osaamiseni ytimessä. Vastaanotolleni ovat erityisen tervetulleita erilaisista kipuongelmista kärsivät naiset ja heidän puolisonsa. Saatat kärsiä:

 • Vulvodyniasta

 • Yhdyntäkivuista (dyspareunia)

 • Vaginismista (lantionpohjalihasten kivuliaat krampit)

 • Endometrioosista (kohdun limakalvon sirottumatauti)

 • Muu lantion alueen kipu

Raskauteen ja synnytykseen liittyvät ongelmat

Olen perehtynyt raskauden aikaiseen seksuaaliterveyteen, synnytykseen liittyviin pelkoihin, sekä erityisesti synnytyksen jälkeiseen seksuaaliterveyteen ja siihen liittyviin muutoksiin (hormonaaliset, psykologiset, fyysiset). Seksuaalisuus ja sen ilmentäminen uuden elämänvaiheen myötä on asia johon ei välttämättä etukäteen osaa varautua. Muutokset voivat olla moninaiset ja vaikuttavat näkemykseen itsestä seksuaalisena olentona. 

Synnytyksen jälkeiset kipuongelmat ovat myös hyvin tavallisia ja alihoidettuja Suomessa. Monesti synnyttäneet naiset ja heidän puolisonsa jäävät hyvin yksin tämän tyyppisten ongelmien kanssa. Kipuongelmien taustalla voi olla fyysiset ja psyykkiset synnytystraumat ja synnytykseen liittyvät komplikaatiot. 

Vastaanotollani voimme käsitellä ja hoitaa erilaisia raskauteen ja synnytyksen jälkeiseen aikaan liittyviä asioita, kuten:

 • Muutokset (fyysiset, hormonaaliset, psyykkiset), ja niiden vaikutukset seksuaaliterveyteen

 • Haluttomuus

 • Kivut (yhdyntäkivut, lantion alueen kivut)

 • Parisuhteeseen liittyvät asiat, vanhemmaksi tuleminen, ja sen vaikutukset seksuaalisuuteen

 • Synnytystraumat (fyysiset, psyykkiset)

Yli 60% naisista kärsii seksuaalisista toimintahäiriöistä synnytyksen jälkeen. Esimerkiksi yhdyntäkivuista. Usein naiset kärsivät hiljaisuudessa - häveten tilannetta, tai he eivät tiedä ovatko heidän oireensa normaaleja synnytyksen jälkeen. Hoitoon kannattaa hakeutua mahdollisimman aikaisin, ennen kuin ongelmat mahdollisesti kroonistuvat ja aiheuttavat fyysistä ja psyykkistä lisäkärsimystä. 

Toiminnalliset ongelmat

Koetut ongelmat seksuaalisessa halussa, kiihottumisessa ja orgasmissa ovat tavallisia syitä tulla seksuaaliterapiaan. Seksuaalitoiminnan ongelma on voinut esiintyä koko elinajan tai ilmaantua tietyssä elämänvaiheessa. Olennaista on, että se koetaan henkilökohtaiseksi ongelmaksi.

Näiden häiriöiden syyt ovat moniulotteisia. Tyypillistä on, että fyysiset, psyykkiset ja ihmissuhdeongelmat kietoutuvat toisiinsa.

Esimerkiksi häpeä on yksi monista syistä, jotka voivat estää kiihottumisen. Myös kiire, stressi ja liikarutinoituminen ovat usein halun syntymisen ja kiihottumisen esteenä. Myös kivut, sairaudet ja hormonaaliset tekijät ovat selkeitä seksuaalitoimintoihin vaikuttavia asioita.

Parisuhteen ongelmat heijastuvat luonnollisesti seksiongelmiin. Joskus kiihottumisvaikeuksien takana voi olla myös se, että kumppani, eri syistä johtuen, ei vaan ole itselle sopiva eikä herätä halua. Tämä on asia, mistä on vaikea puhua tai myöntää itselleenkään.

Seksuaalinen hyvinvoinnin keskiössä on hyvä seksuaalinen itsetuntemus ja itsetunto.

Seksuaalisen itsetuntemuksen lisääminen vaikuttaa positiivisesti haluun, kiihottumiseen ja orgasmiin. Tutustuessaan omaan seksuaalisuuteensa vahvistaa itseluottamusta ja avaa mahdollisuuden nautinnolliseen seksiin.

Seksuaalisen itsetuntemuksen myötä tulee tietoiseksi myös seksuaalisista ärsykkeistä ja on valmis vastaanottamaan niitä sekä kiihottumaan niistä. Kyky kiihottua ja kokea orgasmi ovat myös taitoja, joita pitää opetella.

Avoimella ja hyväksyvällä mielellä harjoitteleminen on tärkeää. Tiedätkö mistä sytyt ja miten koet nautintoa, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei? Tunnetko ja hyväksytkö kehosi? Uskallus antautua kuulemaan omaa kehoaan ja tarpeitaan on tärkeää.

Tätä kaikkea voidaan käsitellä seksuaaliterapiassa.

Joskus jo pelkkä puhuminen kipeästä aiheesta auttaa. Yhdessä selvitellään ongelman taustoja, ja pyritään vaikuttamaan niihin syihin, joihin voidaan vaikuttaa. Kun hoidetaan näitä ongelmia, ei yleensä riitä, että kokeillaan jotain ulkoisiin asioihin keskittyviä keinoja, kuten seksikkäitä alusvaatteita tai uusia seksileluja. Varsinkin jos taustalla on syvempiä, esimerkiksi seksuaaliseen itsetuntemukseen tai parisuhteeseen liittyviä ongelmia.

Ongelman käsitteleminen sisältää yleensä yksilöllisesti monenlaista; puhumista, tehtäviä, pohtimista, lukemista, kokeiluja.

Uskonnolliseen taustaan liittyvät ongelmat

Erilaisissa uskonnollisissa yhteisöissä kasvaneet saattavat kokea seksuaalisuuteen liittyvät asiat vaikeina ja vieraina. Varsinkin, jos uskonyhteisössä on ollut sellaisia tiukkoja näkemyksiä seksistä ja seksuaalisuudesta, jotka ovat ristiriidassa heidän seksuaalisen identiteettinsä kanssa.

Sellaisessa ristipaineessa eläminen voi olla erittäin raskasta, ja vaikuttaa voimakkaasti omaan koettuun seksuaalisuuteen. Kasvaminen uskomaan olevansa vääränlainen ja syntinen on erittäin haitallista kaikin tavoin.

Vaikka ei olisikaan oman seksuaalisen identiteetin kanssa ristiriitaa, jotkut voivat kokea uskonyhteisöjen näkemykset seksistä ja seksuaalisuudesta itseä rajoittavilta. Se, että joutuu elämään niiden mukaan, voi pahimmillaan tukahduttaa oman seksuaalisuuden kehittymistä ja vähentää seksuaalista itsetuntemusta ja seksuaalista hyvinvointia.

Näin ei tietenkään aina ole, ja kokemukset ovat yksilöllisiä ja henkilökohtaisia. Voi kuitenkin sanoa, että tietyt uskonnolliset näkemykset seksistä ja seksuaalisuudesta saattavat hankaloittaa elämistä nykymaailmassa ja voivat vaikeuttaa oman seksuaalisuuden kehittymistä ja vapaata ilmaisua.

Kasvaminen seksuaalisten tabujen kanssa, voi olla hämmentävää ja ahdistavaa. Oman seksuaalisuuden kehittymisessä, oikealla tiedolla on tärkeä merkitys. Jos luotettavaa tietoa ei ole saatavilla, tai sen hankkiminen estetään, harhaluulot ja pelot voivat helpommin kukoistaa ja kaikenlainen vahingoittava toiminta voi saada jalansijaa.

Rajanylitykset ja seksuaalinen väkivalta ei tiettävästi ole sen tavallisempaa uskonnollisissa yhteisöissä, kuin muun väestön keskuudessa, mutta niiden käsittely yhteisön sisällä on ongelmallista, jos ei pahimmillaan rikollista. Raiskausten ja lasten seksuaalisen hyväksikäytön ”käsitteleminen” yhteisön sisällä, voi pahimmassa tapauksessa syyllistää uhria, sallia väkivallan jatkumisen, ja uudelleen traumatisoida/syventää jo koettua traumaa suunnattomasti. Tätä ei voi missään nimessä hyväksyä.

Oman kokemukseni mukaan seksologian ammattilaisena, ja muiden kollegoiden kokemusten mukaan, vaikuttaisi siltä, että hyvin monet uskonnollisissa yhteisöissä kasvaneet kokevat eri syistä johtuvia vaikeuksia seksuaalisuuden alueella.

Minulla on myös oma henkilökohtainen kokemukseni elämästä uskonnollisessa yhteisössä. Olen pystynyt käsittelemään omat, asiaan liittyvät ongelmat ja koen, että voin olla apuna vastaavassa tilanteessa oleville.

Minulla on jo ollut ilo auttaa joitakin entisiä tai nykyisiä eri yhteisöjen jäseniä, jotka ovat kokeneet sen, että minulla itselläni on uskonnollinen tausta, hyödylliseksi heidän terapiansa kannalta.

Kehonkuvaan ja kehosuhteeseen liittyvät ongelmat

Näinä aikoina on tyypillistä, että puhutaan kehon kuuntelemisesta, kehonsa asuttamisesta ja kehopositiivisuudesta, mutta mitä jos nämä ilmaukset eivät avaudu itselle mitenkään? Se, että olisi tietoisesti ja tyytyväisenä kehollisesti läsnä voi olla perin juurin mahdoton ajatus.

Seksuaalisuuteen liittyy yleensä kehollinen ulottuvuus. Minäkuva, kehonkuva ja seksuaalisuus kulkevat käsi kädessä. Se, miten koemme kehomme, sekä henkisellä tasolla, että myös sen ulkoiset piirteet, vaikuttaa seksuaaliseen hyvinvointiin. Oman kehon vihaaminen tai vastenmielisyys ja vierauden kokemus, syystä tai toisesta, vaikeuttaa ymmärrettävästi seksuaalisuuden kehollista ilmaisua. Harrastaessamme seksiä olemme alastomimmillamme ihan kirjaimellisesti.

Henkinen ja fyysinen hyvinvointimme on vahvasti sidoksissa kokemukseemme itsestämme, siihen miten näemme itsemme miltä meistä tuntuu kehossamme.

Monet asiat voivat häiritä ja vääristää kehosuhdettamme:

 • Silloin kuin biologinen sukupuoli ja koettu sukupuoli eivät kohtaa.

 • Syömishäiriöt ja ruumiinkuvan häiriöt (dysmorfia)

 • Traumat

 • Sairaudet, kirurgiset toimenpiteet

 • Raskaus ja synnytys

 • Muutokset kehossa (ikään ja elämänvaiheeseen liittyvät muutokset, lihominen, laihtuminen)

 • Kehoon liittyvät vääristyneet ydinuskomukset

Seksuaaliterapiassa kehonkuvan ongelmat ovat usein läsnä, vaikka tulosyy olisikin toinen. Surullista kyllä, melkein jokaisella naispuolisella asiakkaallani, on oman kokemuksensa mukaan ollut tai on, jonkinlaista ongelmaa oman kehonkuvansa ja kehosuhteen kanssa. Taustalla sattaa olla monia tekijöitä, kuten vääristyneet ihanteet, uskomukset, somen ja kulttuurin luomat ulkonäköpaineet, kasvuympäristö, vertailukulttuuri, omaa fyysistä koskemattomuutta rikkovat kokemukset.

Terapiassa pyritään havainnoimaan ja sanoittamaan ajatuksia itsestä ja kehosta. Se, että omia syväänkin piirtyneitä uskomuksia ja ajatuksia tarkastellaan neutraalissa ja hyväksyvässä hengessä auttaa tiedostamaan ja haastamaankin oman ajatusmaailman ja siihen liittyvät epäterveet piirteet.

Asian esiin nostaminen ja tiedostaminen ei taianomaisesti poista kehonkuvan ongelmia, mutta se on ensimmäinen askel hyväksyvämpään ja armollisempaan suhtautumiseen. Terapiassa voidaan myös opetella uudenlaisen rakkaudellisemman suhteen luomista omaan fyysiseen kehoon erilaisin harjoituksin.

Seksuaalisuuteen liittyvä häpeä, syyllisyys, pelko

Seksuaalisuuteen liittyvä häpeä, syyllisyys ja pelot ovat verrattain tavallisia syitä tulla seksuaaliterapiaan.

Seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvät ahdistavat tunteet voivat johtua monesta syystä. Taustalla ei välttämättä tarvitse olla suoranaista seksuaalista väkivaltaa kuten raiskaus tai lapsuudenaikainen seksuaalinen hyväksikäyttö.

Seksuaaliseksi olennoksi kasvaminen on herkkä prosessi, johon voi vaikuttaa monet sekä lapsena, että myöhemmin koetut asiat, kuten kasvuympäristö, lähipiirin suhtautuminen, saatavilla oleva tiedon määrä ja laatu, huonot seksikokemukset, jopa jonkun harkitsemattomat sanatkin voivat elää mielessä vielä vuosienkin kuluttua.

Paineita tulee myös suorituskeskeisestä seksuaalikulttuurista. Seksille asetetaan usein epärealistisia odotuksia. Jos niitä ei täytä, voi kokea syyllisyyttä tai ­häpeää.­

Omat seksifantasiat ja kehon ulkonäkö voivat ahdistaa. Kontrollin menettämisen pelko on tavallista ja haittaa nautintoa.

Omaa seksuaalisuutta, rajoja/ fyysistä koskemattomuutta rikkovat kokemukset voivat vääristää sekä suhdetta omaan kehoon että seksuaalisuuteen. On yksilöllistä miten erilaiset kokemukset vaikuttavat, ja jonkun toisen mielestä vähäinen ja merkityksetön tapahtuma, teko, sana voi aiheuttaa toiselle voimakasta ahdistusta ja häpeää.

Seksuaalisen itsetuntemuksen ja itsetunnon puute voi aiheuttaa riittämättömyyden tunteita ja häpeää. Jos pyrkii ensisijaisesti miellyttämään muita seksuaalisesti, eikä ole oikeastaan koskaan tutustunut itseensä ja antanut itselleen mahdollisuutta tulla tietoiseksi omista haluistaan ja mieltymyksistään, seksuaalinen itsetunto voi olla hyvinkin hauras ja altis häpeälle.

Terve itsetunto pitää sisällään myös hyvän seksuaalisen itsetunnon. Itsetunto ja itsetuntemus kulkevat käsi kädessä. Perustukset luodaan jo lapsuudessa, mutta koskaan ei ole myöhäistä kehittää (seksuaalista) itsetuntemustaan, ja se auttaa myös vahvistamaan (seksuaalista) itsetuntoa. Nämä kaksi ovat oivia lääkkeitä seksuaalisuuteen liittyvää häpeää, syyllisyyttä ja pelkoja vastaan.

Työskennellessäni seksuaalista kipua kokevien kanssa, syyllisyys, häpeä ja pelot ovat vahvasti läsnä. Viallisuuden ja riittämättömyyden tunteet sekä hylätyksi tulemisen pelko ruokkivat syyllisyyttä ja häpeää. Kelpaamattomuuden tunne vie ­nopeasti ­syvästi haavoittuvalle alueelle. Pahimmillaan se on hyvin myrkyllistä sekä itselle että mahdolliselle parisuhteelle.

Seksuaaliterapiassa käsitellään monipuolisesti seksuaaliseen itsetuntoon ja itsetuntemukseen liittyviä asioita, tuetaan seksuaalista kasvua ja vähennetään häpeää, syyllisyyttä ja pelkoja. Vastaanotto on paikka, jossa voi täysin turvallisesti ja hyväksyttynä käsitellä kipeitä itseensä ja seksuaalisuuten liittyviä tunteita. Se että voi avoimesti puhua salatuimmistakin peloistaan ja ajatuksistaan on hyvin voimauttavaa.

Seksuaaliterapia ei sovellu vakavien seksuaalisten traumojen ensisijaiseksi hoitomuodoksi. Esimerkiksi akuutteja tai käsittelemättömiä seksuaalisia traumoja, kuten raiskaus ja lapsuudessa koettu seksuaalinen väkivalta, olisi hyvä (ensin) käsitellä niiden hoitoon erikoistuneiden terapeuttien kanssa.

Tämä ei tarkoita etteikö traumaattisia kokemuksia kokenut voisi hyötyä seksuaaliterapiasta. Ehdottomasti voi! Seksuaaliterapia ei ole traumaterapiaa, mutta sopii hyvin esimerkiksi traumaterapian rinnalle tai jälkeen tukemaan omaa seksuaalista kasvua ja eheytymistä.

Parisuhteeseen liittyvät ongelmat

Seksuaaliterapiaan tullaan kumppanin tai kumppanien kanssa kun seksuaalisuuden alueella on ongelmia.

Ongelmia seksuaalisuuden alueella voivat aiheuttaa jommankumman haluttomuus, halujen kohtaamattomuus, epäsuhtaiset seksihalut, etääntyminen toisesta, ratkaisemattomat konfliktit, luottamusongelmat, läheisyyden puute, kiintymyssuhdehaavat (sekä aiemmissa että nykyisessä suhteessa koetut), huono kommunikaatio seksuaalisista tarpeista ja mieltymyksistä, mieltymysten kohtaamattomuus ja puutteelliset seksitaidot. Pelkästään kiireinen elämä ja stressi voivat myös etäännyttää kumppanit toisistaan.

Haluttomuudesta, halujen epäsuhdasta sekä tarpeiden kohtaamattomuudesta johtuvat ristiriidat ovat pariskuntien tavallisimpia syitä tulla seksuaaliterapiaan. Ongelmana voi olla esimerkiksi halujen kohtaamattomuus, jossa epäsuhdan takana on kumppanien erilainen syttyminen. Toinen on valmis seksiin nopeasti ja spontaanisti, toinen toivoo aikaa valmistautumiseen ja halujen herääminen voi vaatia sytyttelyä. ­

Seksuaalisuudesta ja seksiin liittyvistä asioista avoimesti keskusteleminen on yllättävän vähäistä monissa suhteissa. Intiimeistä asioista puhuminen vaatii sitä, että pystyy näyttäytymään toisen edessä alastomana ja haavoittuvana. Torjutuksi tai häväistyksi tulemisen pelko voi estää avoimen keskustelun. Jos on aiemmin tullut haavoitetuksi seksuaalisuuden alueella, voi olla erittäin vaikeaa asettua alttiiksi toisen edessä, vaikka rakastaisikin tätä.

Haluun ja seksiin liittyvistä asioista on vaikea keskustella, voi tuntua siltä että ei löydä siihen oikeita sanoja ja ilmaisuja, ja pelkää loukkaavansa toista. Seksistä puhuessa keskustelu voi loukattujen tunteiden vuoksi kääntyä riitelyksi.

Jos ongelmana on esimerkiksi halujen kohtaamattomuus, haluttomuus tai vaikka toisen kipuongelma tapahtumaketju on yleensä aika samanlainen. Enemmän haluava/kivuton kumppani voi kokea riittämättömyyttä ja jatkuva torjuminen etäännyttää entisestään. Hän saattaa kokea tilanteen siten, että hänessä on jotain vikaa ja ettei ole kumppanin mielestä riittävän haluttava. Torjunta seksuaalisella alueella voi loukata hyvin kipeästi.

Lausumattomasta sopimuksesta saatetaan alkaa vältellä tilanteita, jotka voivat johtaa seksiin. Tämän myötä fyysinen läheisyys ja hellyys vähenevät arjessa. Vähemmän haluava/kipuileva kokee syyllisyyttä ja ahdistusta ja vetäytyy.

Tilanne tulehtuu.

Jos seksistä on tullut parisuhteeseen se virtahepo olohuoneessa (tai makuuhuoneessa), voidaan tarvita ulkopuolisen osapuolen apua, jotta keskusteluyhteys saadaan avattua. Ulkopuolinen näkö­kulma tarjoaa yleensä uusia oivalluksia.

Paritapaamisissa harjoitellaan yhdessä puhumaan seksistä ja siihen vaikuttavista asioista terapeutin ohjaamana. Vastaanotto on turvallinen paikka, jossa voidaan rakentaa luottamusta toiseen. Terapeutti tukee paria avoimempaan ilmaisuun ja auttaa osapuolia vaikeidenkin asioiden jakamiseen, luomalla läsnäolollaan neutraalimman ja vastaanottavaisemman ilmapiirin. Yleensä myös kokeillaan käytännön keinoja herättelemään uinuvaa halua, luomaan läheisyyttä, luottamusta ja turvallisuuden tuntua, jos kummatkin kokevat ne hyväksi.

Joskus mitään täydellistä ratkaisua ei ole olemassa, mutta tilanteen voi riittää rauhoittamaan avoin keskustelu aiheesta. Pariterapian tavoitteena voi olla opetella puhumaan vaikeista asioista, ilmaisemaan tarpeitaan ja tunteitaan, tutustua omaan ja toisen seksuaalisuuteen uudella tasolla.

Ota yhteyttä

Ota minuun yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse minkä tahansa terapiaan tai muuhun liittyvien kysymysten kanssa. Jos et ole varma voisitko hyötyä hoidostani, tai onko tilanteesi sellainen että voisit sitoutua terapiaprosessiin, voimme yhdessä pohtia tilannettasi ja sitä mitä kannattaa tehdä.

Vastaan sähköposteihin heti kun ehdin, yleensä samana tai seuraavana päivänä. Puhelimeen vastaan aina, kunhan en ole asiakkaan kanssa. 


alexandre-chambon-174070.jpg

NiinIloa | Niini Leppänen

niini.leppanen@gmail.com | +358 50 492 4154

HELSINKI