Mitä terapiassa tapahtuu?
Oletko miettinyt, että voisit tulla terapiaan?
Jos tulet ensimmäistä kertaa terapiaan esimerkiksi vulvodynian tai muunlaisen seksuaalisen ongelman takia, saatat miettiä mitä terapiassa yleensä tapahtuu. Voi olla hieman pelottavaa antautua prosessille, joka on itselle vieras. Joten tässä hyvin tiivistetty runko siitä, mitä terapiassa minun luonani usein tapahtuu.
Ensimmäisessä tapaamisessa tutustumme paremmin ja keskustelemme siitä, miltä yhteistyön käynnistäminen tuntuisi. Yhteistyön kannalta on hyvin tärkeää, miten ymmärrämme toisiamme.
Ensimmäinen asia, jota sinun kannattaa miettiä, on haluatko ja pystytkö työstämään seksuaalisuuteen ja seksuaaliterveyteen liittyviä asioita tässä vaiheessa elämääsi. Se voi olla vaikeaa, työlästä ja kivuliastakin.
Pohdi mitkä ovat sinun tavoitteesi ja mitä sinä toivot tapahtuvan. Minä en voi parantaa sinua, mutta yhdessä voimme työskennellä niin, että tilanteesi paranee ja voit paremmin. Voin luvata sen, että yhteisen työskentelyn jälkeen ymmärrät itseäsi paremmin ja voit toimia paremmin itsesi hyväksi. Minäkin olen oppimassa, ja toivon, että voit auttaa minua löytämään parhaat keinot sinun auttamiseksi.
Terapiassa perehdymme sinun tämän hetkiseen elämäntilanteeseesi ja siihen mikä on tehnyt sinusta sinut. Tutkimme seksuaalisuuttasi ja siihen vaikuttavia asioita eri näkökulmista.
Seksuaalihistorian käsittelemisessä voimme hyödyntää eri työtapoja (esimerkiksi kirjoittaminen, piirtäminen, valokuvat). Saatamme käsitellä myös minäkuvaan liittyviä asioita, sukupuoli-identiteettiä ja kehonkuvaa.
Tärkeitä teemoja ovat myös jämäkkyys ja omat rajat: Mitä sinä haluat ja mitä et? Mistä sinä tykkäät tai mistä et?
Tarkoituksena on vahvistaa omaa (seksuaalista) itsetuntemustasi.
Työskentelemme tunteiden kanssa. Opimme tunnistamaan ja hyväksymään vaikeitakin tunteita. Tunteille annetaan niiden tarvitsemaa tilaa ja huomiota.
Menneisyyden haavoja kohdataan melkein aina osana prosessia. Haavat ja kipuilu ovat osa elämää ja ihmisyyttä. On tärkeää nähdä kuinka erilaiset kokemukset ja asiat ovat muovanneet sinun polkuasi. Vaikeat asiat kohdataan turvallisesti ja lempeästi pyrkien syvempään ymmärrykseen omaa itseä ja omaa toimintaa kohtaan.
Käsittelemme myös mahdollista parisuhdetta ja sen jaettua seksuaalisuutta. Pyrimme vahvistamaan viestintää ja toimivia tapoja seksuaalisuuden ilmaisuun. Mahdollinen tapaaminen/tapaamiset kumppanin kanssa on osa terapiaa.
Pyrin löytämään jokaista hyödyttävät yksilölliset työkalut, harjoitukset ja kotitehtävät. Tapaamisissa ja kotona käytettäviä harjoituksia voivat olla esimerkiksi:
Mielikuvameditaatio
Keholliset ja toiminnalliset menetelmät
Heittäytymisharjoitukset
Hellyys- ja läheisyysharjoitukset
Desensisaatio ja muunlainen manuaalinen hoito
Peiliharjoitukset
Saatamme kokeilla TRE-harjoitteita osana itsehoito-ohjelmaasi. TRE (trauma and tension release exercises). Voimme käyttää myös EFT (emotional freedom tecniques) tekniikkaa ahdistuksen ja tunteiden säätelyyn.
Sinä olet ohjaksissa, ja tapaamisten sisältö ja luonne ovat sinun tarpeidesi mukaan muokattavissa.
Seksuaaliterapiassa pääpaino on keskustelulla, yhteisellä asioiden pohtimisella rauhallisesti sinun tahtiisi. Kyselen ja kuuntelen. Jaan myös työssäni saamaani tietoa, havaintoja ja kokemuksia.
Terapiassa käymisen ei kuuluisi olla mikään suoritus, jonka voi ruksata yli to do-listalta.
Kyllä, terapia voi olla välillä raastavaa. Ja voi olla ahdistavaa ja pelottavaakin kohdata asioita joita on ehkä aikaisemmin paennut.
Parhaimmillaan terapia on kuitenkin matka ymmärryksen, oivallusten, puhumattomien asioiden, vaikeiden tunteiden, näkyväksi ja kuulluksi tulemisen kautta itsesi hyväksymiseen ja rakastamiseen juuri sellaisena kun olet. Lisäksi saatat oppia toimivampia tapoja kohdata vaikeuksia.
Tarkoitus on tietenkin myös löytää sinulle toimivia työkaluja auttamaan siinä ongelmassa jonka johdosta vastaanotolle alunperin tulit. Ja jos tulit minun vastaanotolleni ongelma on useimmiten vulvodynia, tai jokin muu lantion alueen kiputila.
Olen täällä sinua varten.