Sinulla on oikeus vaalia hyvinvointiasi

Kaikki me suunnilleen tiedetään miten itsestä pitäisi pitää huolta, eikö niin?

Mikä on meille hyvästä ja mikä pahasta. Puhutaan tietoisuustaidoista ja mindfulnessista ja terveellisestä ruuasta, ja lööpeissä on harva se hetki joku artikkeli siitä miten torjut mitäkin terveysuhkaa.

Tässäkin kuvassa on meille varmaankin hyvin tuttuja asioita. Pitää mennä metsään kävelemään, ja pitää meditoida ja syödä terveellistä ruokaa säännöllisesti ja vielä pitäisi muistaa nauttia siitä. Kaiken tämän me jo varmaankin tiedämme.

Oleellista onkin, onko painopiste jatkuvasti sanalla pitäisi.

Onko omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ahdistavaa? Liittyykö siihen huonommuuden ja syyllisyyden tunteita? Aiheuttaako tällaiset listat voimattomuuden tunteita?

Olisi järkevää siirtää huomio pois siitä mitä ajattelee että pitäisi tehdä, siitä yhä pitenevästä suorituslistasta, ja kysyä itseltään miksi?

Mitä haluaa sillä saavuttaa?

Miksi hyvinvointini on tärkeää?

Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ei pitäisi olla raskas taakka. Kun tarkastellaan tätäkin hyvinvointisuunnitelmaa, siitä saa helposti tehtyä itselleen tehtävälistan.

Jos rupeaa toteuttamaan kaikkea tätä mitä tässä listassa on, voitko silloin hyvin?

Tottakai, jos kaikkea tässä noudattaa, se varmaan vaikuttaa positiivisesti eri osa-alueisiin elämässä. Mutta et voi pakottaa itseäsi voimaan hyvin, suorittamalla hyvin.

Vastaanotollani työskentelemme usein näiden teemojen parissa, erityisesti kun kyseessä on kroonisesti sairas. Pakonomainen paranemisen tavoittelu olemalla mahdollisimman reipas suoriutuja joka toteuttaa tiukkaa hoitosuunnitelmaa ei välttämättä ole tie paranemiseen ja hyvinvointiin.

Tähän liittyy vahvasti hyväksynnän teema, jota sivuttiin aikasemmassa blogiartikkelissa. Sairastuminen pakottaa tarkastelemaan tilannettaan uudestaan, uusin silmin.

Mitä tarkoittaa hyvinvointi minulle tällä hetkellä? Tunnistanko miltä se tuntuu?

Mikä tukee hyvinvointiani tällä hetkellä? Mikä vie voimavaroja?

Tasapainon löytäminen on tärkeää. Opi tunnistamaan mitkä asiat, hyvätkin, kuormittavat sinua ja mitkä voimauttavat.

Rakenna oma hyvinvointisuunnitelmasi ja toteuta sitä elämässäsi, koska se aidosti tuo sinulle lisää hyvinvointia. Eikä siksi, että sinun pitää.

Tasapainon löytämiseen liittyy vahvasti omien rajojen tunnistaminen, omista oikeuksista kiinni pitäminen ja jämäkkyys.

Jämäkkyys, omat oikeudet ja rajat

Omien oikeuksien tunnistaminen ja niistä kiinni pitäminen on hyvin tärkeää omaan hyvinvointiin ja omiin voimavaroihin liittyen.

Hyvin monet minun asiakkaista kokevat ongelmia tällä alueella.

Sairastuminen lisää usein tunnetta siitä, että on jotenkin vaillinnainen, huonompi.

Monet niistä, jotka käyvät vastaanotollani kuvaavat erityisesti kuvan itsestä muuttuneen, he kokevat olevansa altavastaajan roolissa, erityisesti parisuhteessa ja myös suhteessa muihin ihmisiin (työpaikoilla, koulussa, harrastuksissa, perheessä, ystäväpiirissä).

Eräs asiakkaani kuvaili tilannettaan, sanomalla että hän tunsi vahvasti että hänen pitää olla kiitollinen, koska puoliso ei jättänyt häntä. Hänen piti tyytyä parisuhteeseen, jossa oli paljon ongelmia, koska ”vika oli hänessä.”

Hänen rajansa joustivat sen johdosta tavalla, joka rikkoi häntä. Hän ei pystynyt sanomaan ei, koska hän pelkäsi että hänet hylätään.

Eikö olekin surullista?

Monilla vastaanotolleni tulevilla on jo ennestään ollut vaikeuksia jämäkkyydessä ja omien oikeuksien tunnistamisessa, ja monet ovat jo aikaisemminkin joustaneet kunnes ovat napsahtaneet.

Toisaalta jos olet aikaisemmin tunnistanut ja pitänyt omia rajojasi tärkeänä:

Muuttaako sairastuminen oleellisella tavalla sinun oikeuksiasi? Sinun rajojasi?

Pitääkö sinun madaltaa rajojasi, koska koet olevasi vaikea kumppani, huonompi työntekijä, huonompi ystävä?

Pitääkö sinun nöyränä ja anteeksipyydellen kompensoida huonommuuttasi olemalla mahdollisimman joustava, reipas ja kiltti?

Toki on hienoa, jos on kiitollinen esimerkiksi kumppanille hänen tuestaan. Kiitollisuus on positiivinen tunne, jonka avulla jaksamme vaikeuksien keskellä. Sitä tulisikin yrittää vaalia.

On tärkeää säilyttää tunne omasta eheydestään ja omasta kiistattomasta arvostaan vaikeuksien koetellessa. Sinä olet arvokas, tärkeä, ja olet jo täydellinen. Sinussa ei ole mitään vikaa.

Asiakkaani rypistävät kulmiaan kun sanon heille näin.

”Onhan minussa!”

Ei, sinussa ei ole. Olet täydellinen juuri sellaisena kuin olet.

Edellinen
Edellinen

Mitä vulvodynia on?

Seuraava
Seuraava

Mitä terapiassa tapahtuu?